FITNES OPREMA I REKVIZITI ZA VJEŽBANJE

ODJEĆA

Oprema za vježbanje ne treba biti najnoviji „modni krik“, niti nešto posebno za što ćete izdvojiti velika sredstva. Važno je da se u odabranoj odjeći osjećate ugodno i nesputano. Možete vježbati u trenirkama, tajicama, bickama... Za gornji dio možete odabrati razne majice s rukavima ili bez njih, topiće – kratke ili one koji pokrivaju trbuh. Žene bi trebale odabrati dovoljno čvrst grudnjak koji će omogućiti ugodnije vježbanje, a postoje i grudnjaci koji su posebno dizajnirani za sport.

Budući da se na vježbanju znojimo, pogodnija je odjeća od materijala koji omogućavaju isparavanje - suvremeni materijali su ipak puno bolji od klasičnih, starih pamučnih majica koje upiju znoj i nakon smanjenja intenziteta vježbanja hlade vaše tijelo. U hladnija vremena možete odjenuti i majicu dugih rukava ili gornji dio trenirke kako biste zadržali toplinu tijela nakon smanjenja intenziteta i tijekom izvođenja ciljanih vježbi snage na podu.

OBUĆA

Za programe u kojima se provode kretnje po prostoru (cardio, aerobni programi, TBT, intervalni trening i slično) važno je obuti odgovarajuće tenisice. Ako u nešto želite investirati, kupite adekvatnu, dobru sportsku obuću. Birajte je na osnovu aktivnosti ali i svog tipa stopala. Danas se na tržištu nude razne tenisice sa specifičnim karakteristikama potplata za travnate, dvoranske i razne druge podloge, specifične savitljivosti, čvrstoće, prozračnosti i visine namjenjene upravo određenoj sportskoj aktivnosti. Izbjegavajte obuću sasvim ravnog potplata. Pravilno odabrana i prilagođena individualnim potrebama, dobra tenisica može smanjiti vjerojatnost nastanka oštećenja ili ozljeda, smanjuju stres na stopala, skočne zglobove, koljena, kukove i kralježnicu. Bolje su one sa sustavom zračnih komora ili gelom u potplatu jer bolje amortiziraju udarce. Kad uočite da su se tenisice izlizale, nagnule na jednu stranu, deformirale ili ispucale, vrijeme je da ih zamijenite novima. Treba ih redovito održavati, čistiti i sušiti. Vježbanje u zatvorenom prostoru zahtjeva čiste tenisice kako se u prostor za vježbanje ne bi unosila nečistoća.
Za program Pilatesa ili ciljanih vježbi snage koje se provode na podu (trbuh, leđa...) možete nabaviti posebne šlapice koje omogućavaju savitljivost stopala, ali možete vježbati i u čarapama ili bosi što i prakticira većina vježbača.

PROSTOR ZA VJEŽBANJE

Vježbanje kod kuće ponekad zahtjeva neznatnu reorganizaciju u prostoru (pomicanje stolića, nekoliko stolaca...), ali bez obzira na veličinu stana sigurno svatko može naći nekoliko kvadrata u kojima se može nesmetano vježbati. Prilikom planiranja i programiranja treninga pazimo na prostorne mogućnosti većine kao i na vježbanje u zgradama u kojima smo okruženi stanarima te zbog toga organiziramo treninge bez trčanja, poskoka i skokova. Neki od vas odabrat će dnevnu sobu, hodnik, balkon, vrt, a imali smo slučajeve da ljudi vježbaju i u garaži ili podrumu. Svaki prostor u kojem se vi osjećate ugodno - dobar je za vježbanje. Preporučili bismo da obratite pažnju na podlogu na kojoj vježbate: bolje je vježbati na parketu nego na betonu zbog toga što ćemo ponekad raditi vježbe kližući po podlozi, ali i parket je bolja opcija jer je to "mekša" podloga od betona.
Važno je odabrati prostor u kojem imate dobru internetsku vezu kako biste bez ometanja mogli pratiti trening o čemu više možete pročitati ovdje

OSTALA OPREMA I REKVIZITI

Za vježbanje je važno osigurati prostirku za vježbanje, a može poslužiti i neka podloga koju imate kod kuće (deka, podloga za sunčanje i slično). Važno je da podloga ne bude premekana (ne biste smjeli utonuti u nju), ali niti pretvrda kako ne biste osjetili bolove prilikom izvođenja pojedinih vježbi. Svakako je dobro pripremiti ručnik, a preporučamo da vam pri ruci bude bočica s vodom ili izotoničkim napitkom kako biste tijekom vježbanja mogli nadoknaditi izgubljenu tekućinu.
Od ostalih rekvizita najčešće su potrebne bučice manje težine. Za većinu vježbača su optimalne one od 1 kg, ali možete uzeti lakše ili teže. Dobra zamjena za bučice su dvije bočice s vodom ili pijeskom. Ponekad ćemo koristiti zid (cca 1 m širine), 2 krpice za pod koje se kližu (mogu poslužiti stari ručnici) i štap (kišobran, drška od metle, ručnik...).

NAČIN PROVOĐENJE ONLINE TRENINGA

Treninge održavamo u realnom vremenu preko Zoom aplikacije. Za one koji nemaju iskustva s ovom, svjetski poznatom platformom ili želite pročitati više o tome kako se provodi online trening, napisali smo kratke upute

SNIMKE TRENINGA - Ako propustite odraditi neki trening u tjednu koji ste platili, možete zatražiti linkk za snimku tog treninga koji ćemo vam poslati tijekom sljedećeg dana.
Pristup toj snimci bit će omogućen do kraja tog tjedna, do nedjelje u 23:59.

Za uspješno vježbanje važna je dobra volja, optimizam i osmijeh. Ostalo prepustite nama!


KONTAKT


mail
facebook instagram